pianoduo Callot – Blondeel

zaterdag 7 oktober 2017

Blondeel en Callot foto

Pianoduo Callot-Blondeel speelt een variatie op het programma ‘Für Groß und Klein’ met als rode draad Rober Schumann.

Nicolas Callot en Lucas Blondeel leerden elkaar kennen tijdens een concerttournee in Bulgarije in de zomer van 1993. Niet veel later begonnen ze als duo op te treden. Ze volgden als duo onder meer les bij György Kurtàg, Malcolm Bilson en Philippe Herreweghe. Ze maakten verscheidene opnames voor Klara en speelden als duo op ’s lands belangrijkste podia, waaronder Bozar in Brussel, deSingel in Antwerpen en het Concertgebouw in Brugge. Hun eerste gezamenlijke cd-opname met werk van Schubert [Für Caroline, Warner/Klara] dateert van december 2014 en werd laaiend enthousiast onthaald. Beide artiesten hebben zowel als solist en kamermuzikant successen op hun naam geschreven.

Nicolas Callot studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en volgde les bij Mila Baslawskaja aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij tevens enkele jaren assistent-docent was. Hij volgde ook les bij Elisabeth Leonkaja en Jan Wijn. Hij won verschillende nationale wedstrijden en werd laureaat van de Brahms-wedstrijd in Oostenrijk (2008). Hij speelde als solist met verschillende orkesten, waaronder deFilharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe. Als liedbegeleider werkt hij o.a. samen met Hendrickje Van Kerckhove. Recentelijk namen zij een cd op met werk van Grieg [release in 2016]. Nicolas Callot is hoofdvakdocent piano en geeft kamermuziek aan het Fontys Conservatorium Tilburg (Nederland) en aan de Kunsthumaniora Antwerpen. Hij is kamermuziekleraar aan het jong-conservatorium in Antwerpen.

Lucas Blondeel studeerde piano aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en in Berlijn aan de Universität der Künste bij Professor Klaus Hellwig. Hij  studeerde ook jarenlang pianoforte bij onder meer Jos Van Immerseel, Bart Van Oort en Malcolm Bilson. Lucas Blondeel werd drie keer Cantabile-laureaat en won eerste prijzen op de internationale pianowedstrijd Emmanuel Durlet te Antwerpen en de Kurt-Leimer-Wettbewerb in Zürich. Hij werd tevens laureaat van de Arthur-Schnabel-Wettbewerb in Berlijn, het Concours de Genève en de World Piano Competition in Cincinnati. Hij eindigde bij de zes beste pianisten wereldwijd op het gerenommeerde Clara Haskil Concours in Vevey en bereikte de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd.  Sinds 1995 staat Lucas Blondeel op diverse podia in de meeste Europese landen, Japan, China, Singapore en de Verenigde Staten. Naast zijn werk als solist werkt hij ook graag in kamermuziekverband. Zo is hij te horen in het pianoduo Callot-Blondeel, maar treedt hij ook regelmatig op met klarinettiste Annelien Van Wauwe. Zij waren onder meer te gast op de festivals van Luzern, Schleswig-Holstein en Wolfsburg en maakten diverse opnames voor onder meer de BBC en France Musique.  Met sopraan Liesbeth Devos vormt hij een liedduo. Als liedbegeleider specialiseerde Lucas Blondeel zich bij bekende lied-pianisten en -zangers als Jozef De Beenhouwer, Irwin Gage, Helmut Deutsch, Wolfram Rieger, Malcolm Martineau, Thomas Hampson, Kiri Te Kanawa en Brigitte Fassbender.  Diverse opnames getuigen van zijn muzikale veelzijdigheid: de Impromptus van Schubert (Klara), “Für Marianne”, een cd met muziek van Haydn (Cyprès), een opname met kamermuziek van Albert Huybrechts met het blaaskwintet van De Munt (Cyprès), een cd met liederen van Schubert, Strauss en Mahler met bas-bariton Werner Van Mechelen (Phaedra), een opname van werken voor vier handen van Schubert met Nicolas Callot op een originele pianoforte van Conrad Graf uit 1826 (Klara/Warner) en een cd met sonate’s van Weinberg en Prokofiev samen met klarinettiste Annelien Van Wauwe (Genuin). Zijn concerten en opnames worden regelmatig uitgezonden op Klara, Musiq3, NL4, Deutschlandfunk, HR2, SWR2, Bayern4, BBC Radio 3 en France Musique.   Sinds 2012 is hij hoofddocent piano en pianoforte aan de Akademie für Tonkunst (University of Cooperative Education) in Darmstadt.