Recital Romanko – Oosthout – Van Kerkchoven

zaterdag 10 oktober 2020

Recital Olga Romanko sopraan, Sebastiaan Oosthout piano en Hans Van Kerckhoven viool

Zij brengen Werk van Gluck, Schubert, Rachmaninov, Dvorak, Puccini, Tosti, Léhar en Massanet

 

Olga Romanko , gewaardeerde en verfijnde vertolker van de internationale operascene, trad op in de meest beroemde operahuizen over de hele wereld. Olga Romanko is een sopraan van Russische afkomst, maar met een Italiaans hart.  Ze speelde vele producties in haar carrière, waaronder de uitvoeringen van Desdemona in de Arena di Verona in de Otello door Giuseppe Verdi en bij de Opera di Bellas Artes in Mexico in de Fedora door Umberto Giordano, beide met een uitzonderlijke vocale partner als Placido Domingo.  Memorabel debuut als protagonist in de nieuwe productie van “La Wally” door A. Catalani geregisseerd door Renata Scotto in de Opera di Berna en in de rol van Leonora in de “Il Trovatore” bij de Staatsopera van München onder leiding van meester Zubin Metha.

Olga Romanko begon een briljante carrière met het portretteren van de belangrijkste rollen in La Forza del Destino, II Trovatore. I Pagliacci, Madame Butterfly, Falstaff, Le Nozze di Figaro, Faust, Turandot, Un Ballo in Maschera, Aida, Tosca, Rusalka, Suor Angelica, Wanda, Simon Boccanegra, Pique Dame, Cavalleria Rusticana, in de meer gerenommeerde operahuizen van Moskou, Berlijn, Rotterdam, Zürich, Barcelona, Hamburg, München, Parma, Antwerpen, Rotterdam, Parijs,  Verona, Rome, Buenos Aires, Mexico City, New Jersey, Madrid, Las Palmas, Londen, Helsinki, Praag, Lissabon, Tel Aviv,  Keulen , Limoges, Toulon, Sanxay, Nimes , Toulouse.

De Belgische violist Hans Van Kerckhoven begon zijn muzikale ontwikkeling op negenjarige leeftijd aan de muziekacademie te Wijnegem. Op zeventienjarige leeftijd ging hij studeren aan het Rotterdams Conservatorium bij Vaclav Novak, JeanJacques Kantorow en Olga Martinova. Hij behaalde  cum laude de diploma’s Docerend Musicus, Uitvoerend Musicus en Kamermuziek. Om zich verder te vervolmaken volgde hij daarna nog verscheidene masterclasses bij befaamde vioolpedagogen als Mikhaël Gantvarg, Antonina Kazarina, Joshua Epstein en Clemens Quatacker. In 2005 bereikte Hans Van Kerckhoven met het Trio Energico de finale van het Nationaal Kamermuziek Concours in Almere. En in 2006 werd hij met dit trio gekozen tijdens de Gaetano Zinetti International Chamber Music Competition in Verona. Het trio trd o.a. op in het Amsterdamse Concertgebouw.
Als solist, kamermusicus en als concertmeester heeft Hans Van Kerckhoven een uitgebreid en veelzijdig repertoire dat van barok tot hedendaagse muziek gaat. Naast de viool is ook de opera zijn grote liefde. Behalve met zijn traditionele vioolrecitals oogstte hij dan ook veel succes met programma’s rond virtuoze parafrasen op diverse opera’s. Zijn project ”The Fiddler and the Opera” was een triomf.
Als solist heeft Hans Van Kerckhoven op diverse festivals gespeeld, zoals het Festival van Vlaanderen, het Mendelssohn Festival te Wageningen  en vele andere. Hans Van Kerckhoven speelt als concertmeester bij het Kamerorkest van Vlaanderen ”Prima la Musica” en is daarnaast veelvuldig als concertmeester te gast bij andere orkesten. Hij trad op voor radio- en televisieopnames in verschillende Europese landen, de Verenigde Staten, Malta, de Nederlandse Antillen, de Verenigde Arabische Emiraten en gaf recitals in grote en kleine concertzalen. Zijn uitgebreide concertrepertoire omvat standaardwerken en de grote concerti voor viool en orkest. Hij maakte een succesvolle tournee in de  Verenigde Staten, waar hij onder andere soleerde in Michigan, Philadelphia (Curtis Institute) en in de Peabody Concerhall in Baltimore.
Met de Nederlandse pianist Peter Caelen vormt hij al jaren een succesvol duo.
De viool waarop Hans Van Kerckhoven speelt is een Nicolo Gagliano, in 1750 te Napels vervaardigd.

Sebastiaan Oosthout is geboren in Nijmegen in het jaar 1966. Hij ontving zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Later nam zijn vader het over. Op 16 jarige leeftijd gaf Sebastiaan zijn eerste openbare optreden met o.a. de Chaconne van Bach Busoni in zijn geboortestad Nijmegen. Vele concerten volgden. In 1989 verscheen zijn eerste CD met werken van ondermeer Liszt, Chopin, de Falla, Bach.
Begin jaren 90 is Sebastiaan gaan studeren aan het New Engeland Conservatory, Boston bij Patricia Zander. Na zijn studie keerde hij terug naar Nederland en werkte hij verder aan zijn carrière. Optredens in Rusland, Amerika en Duitsland volgde. Kamermuziek, solo recitals en optredens met orkest. Samen met de Amerikaanse pianiste Kimberly Harrison vormde hij een duo met als hoogtepunt punt het optreden in de Hermitage theaterzaal in St Petersburg.
In 2001 begon hij te werken als hoofvakdocent piano aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Daar kwam Sebastiaan in contact met dansgezelschap Introdans waarmee hij verschillende producties deed waaronder “De groene Tafel” van Kurt Jooss. Samen met violist Kolja Lessing treed hij regelmatig op in binnen- en buitenland.
Enkele jaren geleden verscheen de CD “Don’t push the piano around” met werken van Florian Wittenburg gespeeld door Sebastiaan. Deze productie werd door Christo Lelie in de vakpers lovend ontvangen.
Om zich verder te ontwikkelen is Sebastiaan zich recent gaan toeleggen op het spelen van Argentijnse tango muziek. Samen met zangeres Shireen Kaijadoe vormt hij het duo Revolver. Dit seizoen is hun muziektheater programma “Wachten op Piazzolla” in première gegaan.
Dit najaar zal wederom een CD verschijnen met daarop werken uit de Annees de Pelerinage van Frans Liszt.µ
Verder hoopt Sebastiaan in het jaar 2021 samen met violist Kolja Lessing in de Villa Wylerberg (Beek-Ubbergen) een bijzonder project te realiseren rondom de muziek en invloeden van de componist Arnold Schoenberg. Dit naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van deze monumentale villa van architect  Otto Bartning en de rol die de muziek van Arnold Schoenberg heeft gespeeld in de historie van deze Villa.