Four Aces Guitar Quartet

zaterdag 2 februari 2019

gitaarkwartet2018

Wie een decennium aan de weg timmert, heeft iets te vieren. Onder het motto Wat als Mozart gitaar had gespeeld, grasduint het ‘Four Aces Guitar Quartet‘  daarom in het rijke klassieke repertoire van lang voor de ‘klassieke Spaanse gitaar’ doorbrak. We brengen een selectie van klassiekers, bewerkt door Belgiës populairste gitaarkwartet. Een reis doorheen drie eeuwen muziekgeschiedenis in een toegankelijk concert waarin bekend, onbekend, bemind en onbemind elkaar ontmoeten. Verwacht u aan Mozart, Debussy, Rachmaninoff en nog vele anderen, maar … dan wel op minstens 24 snaren.

Wat als… Mozart gitaar had gespeeld’

Want stel je voor dat Bach, Mozart en Debussy in plaats van een piano of klavecimbel een gitaar hadden gehad om te componeren. Spraken we dan vandaag over die Wohltemperierte Gitarre? Of was het dan Concerto voor Gitaar K448? Laat je oren verrassen door een trip down classical lane.

Biografie

Speelser dan het Four Aces Guitar Quartet wordt klassiek niet. Tien jaar na hun debuut zijn deze vier in maatpak opgetrokken jongens de Vlaamse klei ontgroeid. Hun cd Odyssee was een succes tot in China toe. Op hun jongste album For Aces  verkenden Bart, Stein, Inti en Menno een onontgonnen universum met daarin enkel composities die speciaal voor hen geschreven waren. Hun volgende album zal draaien rond de hypothese ‘Wat als Mozart gitaar had gespeeld?’. Het Four Aces Guitar Quartet is in 2008 ontstaan toen vier gitaristen elkaar ontmoetten tijdens het Internationale Gitaarsymposium in Iserlohn. Hun eerste concert ooit was onderdeel van een afstudeerproject. Publiek en jury waren meteen onder de indruk van het gedurfde programma, de grote virtuositeit en het rijke muzikale kleurenpalet van het viertal. Na zijn debuut gaf het Four Aces Guitar Quartet optredens in de belangrijkste zalen van het land zoals Flagey, Bozar, deSingel en tal van culturele centra. In het buitenland speelde het kwartet concerten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Slovenië, Italië, Georgië en China. In 2018 staat een eerste concertreeks in de VS op het programma. Voorts waren ze te horen in live shows op de Nederlandse Radio 4, Canvas en de Belgische klassieke zender Klara. In 2013 werd het ensemble de laureaat van Supernova, een Belgische kamermuziekcompetitie die wordt ondersteund door het nationale radio- en televisienetwerk, de Belgische overheid en talrijke cultuurpartners. In 2017 won het kwartet de internationale kamermuziekcompetitie Paola Ruminelli in Ossola (Italië).