Philippe Thuriot en Tcha Limberger Trio

zaterdag 8 februari 2020

Philippe Thuriot copyright Isabelle Patteer

Philippe Thuriot is reeds 25 jaar actief op de internationale podia. Deze Belgische accordeonist, geboren in Brussel, vervolmaakte zijn muzikale studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Kopenhagen bij Mogens Ellegaard Hij is als musicus niet te omschrijven in één volzin, zijn muzikale interesses reiken van Jazz en improvisatie tot Klassiek. Hij werkte mee aan de dansvoorstellingen La Tristeza Complice  (1996) en Pitié (2008) van het internationale dansgezelschap “Les Ballets C De la B” van Alain Platel, wat resulteerde in meer dan 200 voorstellingen doorheen Europa, USA, Brazilië en Congo. Hij speelde concerten met grote meesters uit de internationale jazzscène waaronder Steve Houben, Charles Loos, Aka Moon, Tcha Limberger, Ellery Eskelin, René Lussier en Uri Caine.

Ook werd hij gevraagd om te spelen in kamermuziek en/of orkestverband met ensembles zoals Brussels Philharmonic, Oxalys, Het Collectief (o.l.v. Reinbert De Leeuw, in werk van Schöllhorn), Il Gardellino ( olv. Marcel Ponseele), Ictus, Klangforum Wien met de wereldcreatie van de Opera Pinocchio van P. Boesmans/J. Pommerat in Aix-en Provence, Brussel (De Munt), Dijon en Bordeaux.

In 2015 nam hij De Goldbergvariaties van J.S. Bach op voor het label Warner Classics/Klara. Deze opname werd internationaal zeer lovend onthaald. Met dit programma trad hij op in tal van internationale Festivals waaronder “Bachcelona” in Barcelona en “Crete Senesi” in Toscane (voor de 70 ste verjaardag van Philippe Herreweghe). Tevens herwerkte hij deze Goldbergvariaties voor de dansvoorstelling “Sehnsucht” van Koen Augustijnen en het Staatstheater van Mainz. In 2018 werd Philippe uitgenodigd als gast bij het BJO, het Brussels Jazz Orchestra, voor een tournee met de muziek van Maria Schneider.

Ondertussen staan er twee nieuwe CD opnames in de steigers. In januari 2018 werden Philippe Thuriot’s composities ingeblikt door zijn jazztrio “3 men in a Boat” en in juni 2018 volgde de Cd-release van zijn nieuwste soloplaat met muziek van Maurice Ravel en François Couperin. Hiervoor maakt hij zelf de bewerkingen van o.a. La Valse, Le Tombeau de Couperin, Alborada del Gracioso en het Menuet Antique. Een unicum op accordeon. (Warner Classics)

Andere toekomstige projecten zijn o.a. Der Winterreise van F. Schubert met de Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn, de wereldcreatie van het aan hem opgedragen accordeonconcerto van Peter Vermeersch (BE) met het Symfonie Orkest Vlaanderen alsook een samenwerking met de Amerikaanse jazzviolist Mark Feldman.

Trio Cha Limberger

Tcha Limmberger Trio

De zoektocht naar groove en swing is er één vol geluid en een passie voor Amerikaanse jazz in combinatie met een onweerstaanbare drang om het te spelen heeft dit trio samengebracht.

Rijden langs lange wegen in het Verenigd Koninkrijk, liet Dave Kelbie me vele opnames van Artie shaw, Jimmy Noone, Louis Armstrong en bigbands, enz enz. Deze wekten in mij het inzicht dat wat ik miste in manouche jazz artiesten van vandaag de zoektocht naar swing is voor alles. De beste ritmesectie om dit te verkennen is met Dave Kelbie en Sebastien Girardot. meesters van geluid en groef in deze stijl. Natuurlijk, met mijn achtergrond, de occasionele Manouche song of Django tune kan niet worden weggelaten uit een concert van dit trio!