Jean Muller

zaterdag 30 maart 2019

pianist2018 copyright Kaupa Kikkas

Jean Muller, geboren in Luxemburg, is een pianist van het formaat van de grote pianisten uit het verleden. Hij bereikt “wonderen van virtuositeit met schijnbaar ontspannen gemak”, hij doordrenkt zijn uitvoeringen “met zijn zeer speciale merk van magie” en levert interpretaties “van de allerhoogste kwaliteit” af en “zorgt gegarandeerd voor koude rillingen en opwinding”.

De unieke mix van originaliteit en authenticiteit stelt Muller in staat om de klassiekers van het pianorepertoire op een “openbarende” manier te behandelen: zijn Chopin werd beschreven als “uitgevoerd door Chopin zelf” en zijn Liszt als “precies zoals Liszt het zich zou hebben voorgesteld”. Jean Muller interpreteert met de grootste zorg en toewijding en benadert de grote meesterwerken als “een dichter, colorist, architect en virtuoos” resulterend in “één van de meest fenomenale uitvoeringen die je maar kunt wensen”. Om het met  de woorden van de president van de International Classical Music Awards, Remy Franck, te zeggen: “Muller heeft autoriteit. Muller is een autoriteit. Superlatieven uitgeput!”

Jean Muller heeft één van de grootste repertoires van zijn generatie. Hij heeft al de complete cycli van de sonates van Beethoven en Mozart voor piano in concert gespeeld. Zijn discografie won talloze prijzen, zoals de Gramophone’s Critic’s Choice, International Piano Choice, DeutschlandRadio Kultur CD van de week, Pizzicato’s Excellentia, enz.

Jean Muller gaf reeds concerten op ‘s werelds meest prestigieuze podia  zoals o.a. Megaron Athene, Forbidden City Concert Hall Beijing, Konzerthaus Berlijn, Alte Oper Frankfurt, Philharmonie Luxemburg, Cultuur- en Congrescentrum Luzern, Salle Cortot Parijs, Arsenal Metz, Philharmonie München, Carnegie Hall New York, Liederhalle Stuttgart, Konzerthaus Wien, Musikverein Wien, enzovoorts. Hij wordt ook regelmatig uitgenodigd op internationale festivals zoals o.a. Dias de Musica Lissabon, Münsterland Festival, Musikfestival Mosel, Festival A * Devantgarde München, Festival Echternach, Festival de Saintes, KotorArt, DKMF, PianoTexas enzovoorts. Hij treedt uitvoerig op met orkesten zoals het Beierse Staatsorkest, de Heidelberger Sinfoniker en de Münchner Symphoniker onder leiding van dirigenten zoals Pierre Cao, Frédéric Chaslin en Jack-Martin Händler.